Varroamijt bij bijen bestrijden met roofmijt

Varroamijten bestrijden met roofmijt

Hebben uw bijen last van varroamijt en wilt u dit biologisch bestrijden? Een ideale manier om varroamijten te bestrijden is door het inzetten van onze roofmijt de Stratiolaelaps scimitus (ook bekend als Hypoaspis miles).

Het bestrijden van varroamijten gebeurt veelal met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen hebben effect maar hebben ook een negatieve invloed op de bijen. Biologische bestrijding is een betere weg en hiervoor kunt u roofmijten gebruiken. De Stratiolaelaps scimitus is een natuurlijk vijand van de varroamijten en richt zich alleen op de bestrijding van de mijten en niet op de bijen. U kunt de roofmijten uitzetten op de bodem van de kast en de roofmijten zullen zich richten op de bestrijden van de varroamijten. Kanttekening is dat roofmijten niet houden van temperaturen boven de 28 graden, helaas wordt deze temperatuur snel bereikt in een kast. Zodra het warmer dan 28 graden wordt zullen de roofmijten zich verbergen en in een ruststand overgaan om te overleven.

Het belangrijkste voor een goede bestrijding is het creëren van een aangename plaats voor de roofmijten. Als de roofmijten een habitat hebben waar ze kunnen wonen dan volgt de bestrijding vanzelf. De roofmijten zoeken de varroamijten actief op. Als de varroamijten gestoken zijn en naar beneden vallen springen de roofmijten er direct bovenop. Als de bijen de kast binnen komen kruipen de roofmijten ook op de bijen en bestrijden de varroamijten daar. In sommige gevallen zoeken de bijen de roofmijten zelfs op. Ze weten dat ze in de buurt van de roofmijten geen last hebben van de varroa mijten.

Kijk ook eens op de Facebook pagina van de lachende bijenkast die onze roofmijten succesvol gebruikt en tips en trucs deelt.

Een erg interessant filmpje over de inzet van roofmijten (onze Stratiolaelaps scimitus) in vergelijking met chemische bestrijdingsmiddelen kunt u hieronder bekijken.

Bron

Onze roofmijt wordt geleverd in een soort potgrond waarin de roofmijt kan overleven, advies is om dit in het midden van de kast uit te strooien. De grond moet licht vochtig zijn zodat de roofmijt kan overleven, ook is het wijs om de roofmijten in de avond uit te strooien zodat het koeler is en de roofmijten direct aan het werk kunnen. Daarnaast spreekt het vanzelf dat het in de zomer warmer is in de kast en de overlevingskans voor de roofmijten lager is. Preventieve inzet in het voorjaar is dus erg belangrijk om alvast een rem te zetten op een varroamijtplaag.

De roofmijten worden geleverd in zakken van 1.000, 2.500, 5.000 of 10.000 stuks. U kunt een punt van de zak afknippen en de roofmijten uitstrooien. De roofmijten hebben een bereik van ca. een halve meter per dag. Zij zullen zelf hun weg vinden naar de varroamijten.

Een 100% volledige bestrijding van de varroamijten kunnen wij niet garanderen, maar dat de Stratiolaelaps scimitus de varroamijt aanpakt op een bij-vriendelijke manier is een ding dat zeker is. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@tryptomera.nl of via ons contactformulier.

[wcps id=”120″]

Genoemde prijzen zijn per aangegeven aantal en exclusief BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzending binnen Nederland en € 9,00 voor België. Meer informatie over betaalmethodes vindt u hier. Bent u geïnteresseerd in afname van grotere aantallen? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkofferte.