Bloedmijt bij reptielen
Dikwijls hebben reptielen last van bloedmijt. Deze bloedmijt is ook bekend als bloedluis of reptielenbloedmijt. De officiële benaming is Ophionyssus natricis. De bloedmijt leeft aan de buitenzijde van zijn gastheer en is een potentiële overbrenger van verschillende ziektes waardoor een reptiel ernstig verzwakt kan raken. Het is dus zaak om de bloedmijt tijdig te bestrijden.
Bloedmijt bestrijden met roofmijt
Het bestrijden van deze bloedmijt kan uitgevoerd worden met onze roofmijt Stratiolaelaps scimitusis (voorheen bekend als Hypoaspis miles). Onze roofmijten zijn van een hoge kwaliteit en bewezen effectief. De roofmijten leveren wij tegen een voordelige prijs, u kunt ze eenvoudig in onze webshop bestellen.
[wcps id=”120″]
Genoemde prijzen zijn per aangegeven aantal en exclusief BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzending binnen Nederland en € 9,00 voor België. Meer informatie over betaalmethodes vindt u hier. Bent u geïnteresseerd in afname van grotere aantallen? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkofferte
Kenmerken van bloedmijt
De bloedmijt is een zeer kleine, op een spin lijkende parasiet, die zich in de strooisellaag van het terrarium prima thuis voelt. Een volwassen bloedmijt is ongeveer 1 mm groot, heeft 8 poten en is donkerrood van kleur. Per keer legt een vrouwtje 15 tot 25 eieren. Dat doet ze op allerlei plaatsen: in de strooisellaag, in de kieren tussen het glas, op het kienhout en zelfs op de reptielen zelf. In het laatste geval vinden we ze meestal onder de schubben van de ogen en bij de anaalstreek. Uit het ei komt, onder gunstige omstandigheden, al na één dag een larve tot ontwikkeling. Wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen de eieren van de bloedmijt maandenlang blijven liggen. Ze komen dan pas uit wanneer het klimaat gunstig is. Op deze wijze overwinteren de bloedmijten en kunnen ze relatief lang overleven tijdens slechte perioden. Voordat de mijt volwassen is doorloopt hij een aantal nimfenstadia, een larve die steeds een andere gedaante aanneemt. Bloedmijten kunnen maximaal een half jaar oud worden en kunnen maandenlang leven zonder voedsel.
Leefwijze van de bloedmijt
Dit soort bloedmijten leeft op reptielen of in de directe omgeving van de reptielen. De ontwikkeling vanaf het ei-stadium vindt plaats in de strooisellaag en in naden en kieren. Zodra de mijt zijn volwassen stadium heeft bereikt zoekt hij het reptiel op en betreedt het. Hij wringt zich tussen de schubben en steekt met een speciale zuigsnuit in het reptiel om bloed op te zuigen. Dit kan een aantal dagen duren. Over het algemeen blijven ze 4 tot 6 dagen op hun gastheer zitten. De vrouwtjes kunnen tot maximaal 15 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed opnemen. Wanneer ze zich helemaal hebben vol gedronken verlaten ze het reptiel en zoeken in de strooisellaag een veilig plekje om eieren af te zetten. Ze zijn in staat om een flink aantal meters af te leggen. Dit verklaart het feit dat ze in korte tijd verschillende terraria kunnen bezoeken en besmetten. We komen ze dan ook vaak in de hele reptielenkamer tegen.
Bestrijden van bloedluis bij reptielen
Heeft u last van bloedluis of wilt u dit preventief voorkomen? Dan is het gebruik van roofmijt de ideale oplossing. Onze roofmijt Stratiolaelaps scimitusis (voorheen bekend als Hypoaspis miles) is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van bloedluis bij reptielen. Bloedluis verstopt zich overdag in nestmateriaal en in spleten of kieren van een terrarium en legt daar ook eieren. De roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten en is een felle bestrijder van bloedluizen en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd.
Uitzetten van de roofmijt in terrarium
Het uitzetten van de roofmijten is simpel. Het substraat met de roofmijten moet gelijkmatig in het terrarium worden verdeeld op de plaatsen waar de bloedluis zich overdag ophoudt, zoals bijvoorbeeld: de zit-/ ligplaatsen van het reptiel, maar ook dichtbij spleten en barsten in de muren. Na het uitzetten van de roofmijten kan het zijn dat er een toename is van zichtbare bloedluis/mijten. Dit komt doordat de roofmijten hen uit hun schuilplaatsen hebben verjaagd, een goed teken dus! Verbetering is vaak na 3 weken zichtbaar, mocht dat niet het geval zijn dan kan het best zo zijn dat de plaag groter was dan verwacht, in dat geval is het raadzaam om nogmaals roofmijten uit te zetten.
Hoeveelheid roofmijt benodigd voor terrarium
Wij adviseren ca. 250-500 roofmijten per vierkante meter. Advies is verder om de toediening binnen 6 weken te herhalen voor een preventieve bestrijding. U kunt deze roofmijten in onze webshop bestellen.