Inzet roofmijt bij (glas)tuinbouw en boomkwekerij

foto tuinbouw roofmijtHeeft u last van insectenplagen of wilt u plagen preventief voorkomen? Dan is het gebruik van bodemroofmijten de ideale oplossing. Onze roofmijt Stratiolaelaps scimitus (voorheen bekend als Hypoaspis miles) is ideaal voor biologische bestrijding in de tuinbouw en boomkwekerij. Deze inheemse roofmijt is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van plaaginsecten in tal van tuibouwgewassen en wordt succesvol toegepast in zowel potgrond als volle grond. Door de roofmijten planmatig in te zetten legt u de basis voor geïntegreerde teelt en beperkt u het gebruik van chemische middelen.

Hoe werkt bestrijding met roofmijten?

De Stratiolaelaps scimitus is een minispinnetje met een afmeting van 1 mm en leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep. Deze roofmijt voelt zich thuis in de vochtige (pot)grond en jagen daar op allerlei schadelijke bodemorganismen zoals springstaarten, poppen van trips en varenrouwmuglarven. De roofmijten jagen de hele dag achter hun prooi aan, doden hen en eten ze vervolgens op. De roofmijt is een felle bestrijder van diverse plaaginsecten en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd. Als er voldoende eten is leggen de vrouwtjes eieren en vermenigvuldigen de roofmijten zichzelf. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is het actief bij temperaturen van 10 °C tot 28 °C. Bij hogere of lagere temperatuur gaat de roofmijt over in een rustfase om te overleven. Bij slechtere omstandigheden sterven de roofmijten niet onmiddellijk af maar worden ze tijdelijk minder actief. Voordeel van de roofmijt is dat de prooien niet resistent worden (zoals dat wel het geval is bij de inzet van chemische middelen), ze zijn ongevaarlijk, ze werken tegen meerdere plaaginsecten en ze zijn uitermate mobiel waardoor ze een groot bereik hebben.

Hieronder een filmpje waarop de Stratiolaelaps roofmijten te zien zijn. De grote exemplaren zijn de roofmijten, de kleine mijtjes zijn de voerdermijten welke belaagd en bestreden worden:

Welke plaaginsecten kan deze roofmijt bestrijden?

stratiolaelaps scimitus roofmijtDe Stratiolaelaps roofmijten houden de voedingsbodem schoon van onder andere:

Hoeveel roofmijt heb ik nodig?

Lees hier hoeveel roofmijten u moet inzetten voor een effectieve bestrijding.

Voordelen van Stratiolaelaps scimitus roofmijten

  • De Stratiolaelaps scimitus roofmijten staan garant voor een effectieve bestrijding van plaaginsecten. Deze roofmijt komt bijna altijd als winnaar uit de strijd.
  • Bestrijding van diverse bodemorganismen zoals tripspoppen, varenrouwvlieglarven en springstaarten. Tevens heeft hij een nevenwerking tegen de larven van de Duponchelia mot en kan hij zich voeden met de beginnende stadia van potwormen in de teelt van Phaleanopsis.
  • De Stratiolaelaps scimitus houdt zichzelf in stand, dit in tegenstelling tot andere in de planten levende roofmijten. Hij plant zich voort in de grond dan wel in strooisel en kan maanden achtereen een rem op de ontwikkeling van diverse bodemplagen zetten.
  • De Stratiolaelaps scimitus roofmijten hoeft u slechts enkele keren per jaar uit te zetten in tegenstelling tot andere bestrijders zoals cucumeris of swirskii. Dit scheelt u tijd en kosten.
  • Biologische bestrijding, 100% milieuvriendelijk.
  • Roofmijten zorgen voor biologisch evenwicht.
  • Het gebruik van roofmijten helpt mee aan een milieuvriendelijke teelt en draagt bij aan het behouden (of behalen) van milieukeurmerken zoals Milieukeur, MPS-ABC of Global GAP certificering.
  • Het uitzetten van de roofmijten is erg eenvoudig, namelijk in voldoende mate uitstrooien op de volle grond, over het strooisel of over stektrays en potten.

Let op! De prijzen in onze webshop zijn niet de prijzen die voor u als professionele afnemer gelden. Informeer naar de speciale prijzen via onderstaand formulier.