Inspecteren effectiviteit roofmijt

Zoeken naar een speld in een hooiberg!

Controle van het product is een belangrijk aspect bij het inzetten van biologische bestrijding. Hier wordt vaak te weinig aandacht aan besteed.

inspectie roofmijten potplantenHet begint al wanneer het materiaal binnen komt. Het is goed om dan even te kijken hoe het materiaal eruit ziet. Wij leveren ons materiaal in een doorzichtige, papieren zak met een witte achterzijde. Hierop is goed te zien wat er in zit. Spreid wat van het materiaal uit op dit witte papier en kijk goed tussen de korreltjes. Je kunt de roofmijten herkennen als beige/grijze mijten die relatief snel bewegen in tegenstelling tot hun prooien. Ziet u overal mijten lopen? Dan is het goed. Ziet u niets of maar weinig? Misschien is het materiaal dan nog niet op de juiste temperatuur. Laat het dan rustig op kamertemperatuur komen (ca. 20 graden) en kijk daarna nog eens. Nu ziet u ze waarschijnlijk wel lopen! Is dit niet het geval; pak dan de telefoon en bel ons. Een goede bestrijding begint bij het uitzetten van goed materiaal. Als er aan het begin al iets niet in orde is, dan valt er weinig van de bestrijding te verwachten. Vergewis u er dus van dat het materiaal in orde is.

Heeft u onze roofmijten in het gewas uitgezet dan gaat u als volgt te werk:

  • De grond die u gaat controleren op de aanwezigheid van roofmijten mag niet al te nat zijn, maar zeker ook niet te droog. Bij bijvoorbeeld orchideeëngrond houden we aan 2 dagen na de laatste gietbeurt.
  • Zoek een pot uit waar wat strooimateriaal op ligt dat er bij het uitstrooien van de roofmijten op terecht is gekomen. Bekijk de pot goed met een loepje. Haal wat korreltjes grond van zijn plaats en kijk of u hier iets onder ziet bewegen. Stratiolaelaps is beige van kleur en ongeveer 0.5 mm groot.
  • Haal vervolgens wat grond uit de pot en leg het op de witte achtergrond van een lege Stratiolaelaps verpakking. Spreid dit goed uit en kijk tussen de korreltjes of u iets ziet lopen. De mijten laten zich niet zo gemakkelijk zien, dus als u er eentje ziet dan is dit al een goed teken.
  • Herhaal deze werkwijze bij minimaal 5, maar beter nog bij 10 potten. U zult niet in elke pot wat vinden, daarvoor houden ze zich te veel schuil, maar als u in enkele potten een mijt ziet, dan is het prima. U kunt er dan vanuit gaan dat ze in voldoende mate aanwezig zijn. Ziet u een klein wit exemplaar? Dat is helemaal mooi, want dan betreft het een jonge mijt. Er vindt dan dus ook ontwikkeling plaats en dat is wat we uiteindelijk willen zien.

Probeer op deze manier wekelijks de ontwikkeling in de gaten te houden. Een goede ontwikkeling is net zo belangrijk als het uitstrooien van goed materiaal.

Let op! De prijzen in onze webshop zijn niet de prijzen die voor u als professionele afnemer gelden. Informeer naar de speciale prijzen via onderstaand formulier.