Aantal roofmijten benodigd voor bestrijding bloedluis

Hoeveelheid roofmijten benodigd voor bestrijding bloedluis

De bloedluis plant zich buitengewoon snel voort in de zomer. Bij warm weer kunnen aanwezige bloedluizen zich in 1-2 weken 10 tot 100 keer vermeerderen. Na de hittegolf kan men de plaag bestrijden, maar de schade van de plaag kan achteraf niet ongedaan worden gemaakt. Het voorkomen van een plaag is beter. Preventieve inzet van Stratiolaelaps scimitus roofmijt kan een bloedluizenplaag voorkomen. Daarbij is het belangrijk Stratiolaelaps scimitus tijdig in het voorjaar in te zetten. De infectiedruk blijft dan zo laag mogelijk. Stratiolaelaps scimitus eet bij voorkeur de larven en nimfen van de bloedluizen op en voorkomt daarmee de voorplanting van de nog aanwezige bloedluizen.

Toediening roofmijten

  • Na ontvangst van uw bestelling moeten de roofmijten zo snel mogelijk uitgezet worden.
  • De zak licht draaien/schudden voor gebruik
  • Open de zak met roofmijten door een hoekje van de zak af te knippen
  • Het substraat moet gelijkmatig in het hok of de stal worden verdeeld op de plaatsen waar de bloedluis zich overdag ophoudt, zoals bijvoorbeeld: de zitplaatsen van de dieren, in nestplaatsen, op plaatsen waar de mest valt, op de bodem van voertroggen of -goten, maar ook dichtbij spleten en barsten in muren.
  • Tijdens het uitstrooien kunt u door het doorzichtige gedeelte zien hoeveel roofmijten er nog in de zak zitten. Zo kunt u zorgvuldig en gedoseerd de roofmijten uitzetten.
  • Het substraat mag niet in de mest worden verspreid, omdat de roofmijten niet overleven als zij met teveel mest bedekt worden. Zij overleven alleen in de bovenste 2 cm van de mest.
  • Het verwijderen van de mest tijdens de eerste 2-3 dagen na het uitzetten van de roofmijten moet worden vermeden omdat de roofmijten verscheidene weken nodig hebben om zich aan het stalmilieu aan te passen.
  • Voor een eerste behandeling tegen bloedluizen zijn 100 -150 roofmijten per dier nodig, afhankelijk van de besmettingsgraad. Wanneer teveel roofmijten worden gebruikt, eten zij zo veel bloedluizen op dat zij hun prooi elimineren, en vervolgens verhongeren, voordat de volgende generatie bloedluizen uit het ei komt. Herhaling van de inzet van roofmijten is dan noodzakelijk.
  • Hoe vaak u de roofmijten moet uitzetten hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur en de heftigheid van de infectiedruk.

Follow-up na het gebruik van roofmijten

Het succes van de behandeling is gewoonlijk zichtbaar na twee tot drie weken. De dieren zijn minder rusteloos, het bloedverlies is verminderd en verzorgers van de dieren zullen niet meer door de bloedluizen geïrriteerd worden. Het is ook mogelijk om het succes van de behandeling met roofmijten te meten met behulp van speciale bloedluisvallen. Wanneer u daarin geïnteresseerd bent, neemt u dan contact met ons op.

Download hier een handleiding voor bestrijding van bloedluizen bij kippen.


Roofmijten bestellen

U kunt de roofmijten simpel in onze webshop bestellen. Wij kunnen de roofmijten uit eigen kweek leveren waardoor een snelle levertijd gegarandeerd is.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw toepassing neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, een bezoek van onze specialist of een adviesgesprek. Ook zijn er mogelijkheden voor het afsluiten van een leveringscontract waarbij u profiteert van vaste lage prijzen.

Wij zijn u graag van dienst met onze kennis!