Stratiolaelaps scimitus roofmijt

stratiolaelaps-scimitus-roofmijtStratiolaelaps scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt die voorheen bekend stond als Hypoaspis miles. Het is een soort minispinnetje met een afmeting van 1 mm. Deze roofmijt komt in grote delen van Europa van nature voor. Hij leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door de grondlaag bewegen.

Stratiolaelaps scimitus voelt zich thuis in vochtige (pot)grond. Als er voldoende te eten is leggen de vrouwtjes veelvuldig eieren. De jongen komen al na twee dagen uit en beginnen dan ook eieren en larven te eten. De populatie van de roofmijten breidt zichzelf dus uit zolang er eten is. Als het moet kan de Stratiolaelaps scimitus populatie echter ook tot 7 weken zonder voedsel door over te gaan in een rustfase. Stratiolaelaps scimitus is een echte roofmijt en eet bij voorkeur insecten en mijtensoorten. De mens en andere zoogdieren of pluimvee worden vermeden door deze roofmijt.

Stratiolaelaps scimitus is geschikt voor bestrijding van

De roofmijten jagen de hele dag achter hun prooi aan, doden het en eten ze vervolgens op. De roofmijt is een felle bestrijder van diverse plaaginsecten en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd. Als er voldoende eten is leggen de vrouwtjes eieren en vermenigvuldigen de roofmijten zichzelf. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 °C tot 28 °C. Bij hogere of lagere temperatuur gaat de roofmijt over in rustfase om te overleven. De roofmijt is het meest actief bij temperaturen tussen de 22 tot 28 ºC. Bij slechtere omstandigheden sterven de roofmijten niet onmiddellijk af maar worden ze tijdelijk minder actief. Voordeel van de roofmijt is dat de prooien niet resistent worden (zoals dat wel het geval is bij de inzet van chemische middelen), ze zijn ongevaarlijk, ze werken tegen meerdere plaaginsecten en ze zijn uitermate mobiel waardoor ze een groot bereik hebben.

Hieronder een filmpje waarop de Stratiolaelaps roofmijten te zien zijn. De grote exemplaren zijn de roofmijten, de kleine mijtjes zijn de voerdermijten welke belaagd en bestreden worden:

Voordelen Stratiolaelaps scimitus roofmijt

  • De Stratiolaelaps scimitus roofmijten staan garant voor een effectieve bestrijding van plaaginsecten. Deze roofmijt komt bijna altijd als winnaar uit de strijd.
  • Bestrijding van diverse bodemorganismen.
  • De Stratiolaelaps scimitus houdt zichzelf in stand, dit in tegenstelling tot andere in planten levende roofmijten. Hij plant zich voort in de grond, dan wel in een strooisel en kan maanden achtereen een rem op de ontwikkeling van diverse bodemplagen zetten.
  • De Stratiolaelaps scimitus roofmijten hoeft u slechts enkele keren per jaar uit te zetten doordat zij zich voortplanten en zichzelf in stand houden. Dit in tegenstelling tot andere bestrijders zoals cucumeris of swirskii waardoor u tijde en kosten kunt besparen.
  • Iedere bestelling wordt met de microscoop onderzocht op het aantal aanwezig roofmijten zodat u gegarandeerd het aantal roofmijten krijgt die wij u beloven. Wij kijken dus niet naar het gewicht van de bestelling maar naar het daadwerkelijke aantal roofmijten.
  • Biologische bestrijding, 100% milieuvriendelijk.
  • Roofmijten zorgen voor biologisch evenwicht.
  • Het gebruik van roofmijten helpt mee aan een milieuvriendelijke teelt en draagt bij aan het behouden (of behalen) van milieukeurmerken zoals Milieukeur, MPS-ABC of Global GAP certificering.
  • Het uitzetten van de roofmijten is erg eenvoudig, namelijk in voldoende mate uitstrooien op de volle grond, over het strooisel of over stektrays en potten.

Lees hier hoe deze roofmijt toegepast kan worden in de tuinbouw. Bent u benieuwd naar de gevoeligheid van de Stratiolaelaps scimitus voor bestrijdingsmiddelen? Hiervoor hebben wij het een overzicht gemaakt die u via deze link kunt downloaden. Over het algemeen kan onze roofmijt tegen de meeste bestrijdingsmiddelen en kunt u dit gecombineerd inzetten.