Bestrijden bloedluis bij gevogelte

Bestrijden bloedluis bij kippen en vogels

Bloedmijten (rode vogelmijten) zijn mijten die in de directe omgeving van de vogels leven. Ze houden zich op in de hokken en verstoppen zich overdag in naden en kieren. Ze zijn lichtschuw en komen pas tevoorschijn als het donker is. Ze nemen dan met hun zuigsnuit bloed af bij de daar rustende vogels. Ook in de broedblokken komen ze veelvuldig in het nest en op de jonge vogels voor.

Een biologische manier van bestrijden is de inzet van onze roofmijt, de Stratiolaelaps scimitus. Deze roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten. Wij leveren deze roofmijt is een soort van grond/substraat. Deze grond dient u in hoopjes uit te strooien op de plekken waar de bloedmijten zich ophouden. Dit is dus vooral in de kieren, gaten, hoeken en daar waar de vogels zich nestelen (zoals eier-leg plekken en slaapplaatsen). Op deze plaatsen kunnen de roofmijten zich, evenals de bloedluis, verbergen, vermenigvuldigen en eieren plaatsen. Onze roofmijten hebben een bereik van ongeveer 50-100 cm per dag en zij gaan zelf actief op zoek naar de bloedmijten.

Uitgelicht: Roofmijt als alternatief voor gif Fipronil?

In de afgelopen weken was overal in het nieuws te horen dat het gevaarlijk is om eieren te eten. Oorzaak? Diverse pluimveehouders hebben het gif Fipronil ingezet als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. De bloedluis is een rode vogelmijt en staat in de pluimveewereld ook wel bekend als kipluis. De betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden allemaal een behandeling tegen bloedluis met het gif Fipronil. Dat middel wordt gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden, maar is sinds 1 januari 2017 verboden in de pluimveehouderij. De pluimveehouders gebruikten het middel vooral omdat de resultaten met dit middel goed waren maar, zo weten we inmiddels, met zeer nadelige gevolgen. In Duitsland maken meerdere pluimveehouders al geruime tijd geen gebruik meer van (soortgelijk) gif maar zetten ze onze bodemroofmijt in. Deze bodemroofmijt is een natuurlijke vijand van de bloedmijt/ kipluis en is een 100% biologische manier van bestrijden. Hoe het bestrijden van bloedluis met roofmijten gaat? Erg simpel, uitstrooien van de roofmijten in de verblijven van de kippen en de roofmijten zoeken vervolgens zelf naar de bloedluizen. Onze roofmijt is van de soort Stratiolaelaps scimitus (ook bekend als Hypoaspis miles) en wordt behalve in de tuinbouw ook steeds meer ingezet in de pluimveehouderij. Een perfecte oplossing voor bloedluisvrije kippen en veilige eieren. Dit werd bevestigd door Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders, tijdens haar optreden bij Eva Jinek. Volgens De Haan worden er voornamelijk onschuldige maatregelen genomen tegen bloedluis, waarmee zij het gebruik van natuurlijke vijanden zoals roofmijten bedoeld. “Een soort pacman-aanpak. De roofmijten eten de luizen op.”

Bloedluis (rode vogelmijt) bij pluimvee

In de pluimveehouderij kunnen bloedluizen een enorme plaag veroorzaken. Kippen, duiven, kanaries, parkieten en andere sier- en zangvogels kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. In principe kan elke kip wel enkele bloedluizen hebben en dat is ook niet erg. Maar een plaag is een ernstig probleem. De bloedluis is een kleine parasiet van minder dan 1 milliliter groot. De bloedluizen zijn lichtschuw en worden vooral ’s nachts actief. Ze zoeken een gastheer of -vrouw en voeden zich met bloed. Voor zonsopkomst of als het licht aangaat trekken ze zich terug in nestmateriaal of tussen kieren, waarin ze in grote aantallen kunnen voorkomen. Daar leggen ze ook hun eieren.

Onder gunstige omstandigheden kan bloedluis zich binnen 7-10 dagen voortplanten tot volwassen mijten die zich weer kunnen voortplanten. De ideale omgeving voor een bloedluis is een warme en vochtige omgeving, met voldoende slachtoffers om zich mee te voeden. Na de paring legt een bloedluisvrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek, zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na één tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf. Ook deze eet niet. Na enige dagen vervelt de protonymf weer en wordt dan een volwassen mijt. Deze mijt moet zich eerst met bloed van gevogelte voeden en kan daarna al paren. Twee dagen later zijn er dan weer eieren gelegd. Volwassen bloedluizen zijn taaie rakkers. Onder gunstige omstandigheden is de levensduur ongeveer 2 maanden. Maar ze kunnen volgens een Zweeds onderzoek 9 maanden zonder voedsel overleven. Bloedluizen overleven ook temperaturen tussen de –20 °C en +45 °C. Het heeft dus geen zin om een hok een tijdje leeg te laten staan ter bestrijding van bloedluis. Zo gauw er weer vogels in het hok komen worden de uitgehongerde bloedluizen weer actief en vallen de vogels direct aan.

Kenmerken van bloedluisbesmetting

bloedluizen bij kipBij een besmetting met bloedluis valt vaak eerst op dat de vogels erg onrustig zijn, vooral ‘s nachts. Ze hebben jeuk en proberen de bloedluizen te verwijderen door voortdurend met hun poten te bewegen. Ze fladderen veel, zijn nerveus en gestresst. Dat kost veel energie. Veel bloedluizen in leghenstallen leidt tot bloedarmoede, verminderde ei afleg en een lager ei gewicht. De bloedarmoede leidt ook tot grotere vatbaarheid voor andere ziektes.

Kippen met veel bloedluis slapen veel overdag, eten en drinken niet goed en leggen minder of geen eieren meer. In een zwaar besmette stal kunnen niet alle bloedluizen zich verstoppen en is de besmetting te herkennen door de rode “stippen” op de eieren, of op de houten of stalen staanders in de stal. Een echte plaag gaat gepaard met een eigenaardige geur, een beetje als de lucht van een natte dweil.

Bestrijden bloedluis (rode vogelmijt) met roofmijt

stratiolaelaps scimitus roofmijtHeeft u last van bloedluis of wilt u dit preventief voorkomen? Dan is het gebruik van roofmijt de ideale oplossing. Onze roofmijt Stratiolaelaps scimitusis (voorheen bekend als Hypoaspis miles) is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van bloedluis bij uw gevogelte. Bloedluis verstopt zich overdag in nestmateriaal en in spleten of kieren van een stal of kooi en legt juist daar ook eieren. De roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten en is een felle bestrijder van bloedluizen en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd.

Het uitzetten van de roofmijten is simpel. Het substraat moet gelijkmatig in het hok of de stal worden verdeeld op de plaatsen waar de bloedluis zich overdag ophoudt, zoals bijvoorbeeld: de zitplaatsen van de vogels, in nestplaatsen, op plaatsen waar de mest valt, op de bodem van voertroggen of -goten, maar ook dichtbij spleten en barsten in de muren.

Welke plaaginsecten kan roofmijt betstrijden?

De Stratiolaelaps scimitusis roofmijt kan onder andere de volgende plaaginsecten bestrijden:

  • Bestrijding van bloedluis/ bloedmijt
  • Bestrijding van zwarte luis
  • Bestrijding van rode vogelmijt
  • Bestrijding van kipluis
  • Bestrijding van voedselmijten en voedermijten

Hoeveelheid roofmijten benodigd voor bestrijding

De bloedluis plant zich buitengewoon snel voort in de zomer. Bij warm weer kunnen aanwezige bloedluizen zich in 1-2 weken 10 tot 100 keer vermeerderen. Na de hittegolf kan me de plaag bestrijden, maar de schade van de plaag kan achteraf niet ongedaan worden gemaakt. Het voorkomen van zo’n plaag is beter. Preventieve inzet van Stratiolaelaps scimitus roofmijt kan een bloedluizenplaag voorkomen. Daarbij is het belangrijk Stratiolaelaps scimitus tijdig in het voorjaar in te zetten. De infectiedruk blijft dan zo laag mogelijk. Stratiolaelaps scimitus eet bij voorkeur de larven en nimfen van de bloedluizen op en voorkomt vooral de voorplanting van de nog aanwezige bloedluizen.

De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het hok en de hoeveelheid vogels. Wij leveren onze roofmijten in zakken met daarin een bepaalde hoeveelheid roofmijten. Wat is de oppervlakte van de volière en hoeveel volgens heeft u? Ons advies is om 100-150 roofmijten per vogel uit te strooien.

Toediening roofmijten

  • Na ontvangst van uw bestelling moeten de roofmijten zo snel mogelijk uitgezet worden.
  • De zak licht draaien/schudden voor gebruik.
  • Open de zak met roofmijten door een hoekje van de zak af te knippen.
  • Het substraat moet gelijkmatig in het hok of de stal worden verdeeld op de plaatsen waar de bloedluis zich overdag ophoudt, zoals bijvoorbeeld: de zitplaatsen van de vogels, in nestplaatsen, op plaatsen waar de mest valt, op de bodem van voertroggen of -goten, maar ook dichtbij spleten en barsten in de muren.
  • Tijdens het uitstrooien kunt u door het doorzichtige gedeelte zien hoeveel roofmijten er nog in de zak zitten. Zo kunt u zorgvuldig en gedoseerd de roofmijten uitzetten.
  • Het substraat mag niet in de mest worden verspreid, omdat de roofmijten niet overleven als zij met teveel mest bedekt worden. Zij overleven alleen in de bovenste 2 cm van de mest.
  • Het verwijderen van de mest tijdens de eerste 2-3 dagen na het uitzetten van de roofmijten moet worden vermeden omdat de roofmijten verscheidene weken nodig hebben om zich aan het stalmilieu aan te passen.
  • Voor een eerste behandeling tegen bloedluizen zijn 100 -150 roofmijten per vogel nodig, afhankelijk van de besmettingsgraad. Wanneer teveel roofmijten worden gebruikt, eten zij zo veel bloedluizen op dat zij hun prooi elimineren en vervolgens zelf verhongeren, voordat de volgende generatie bloedluizen uit het ei komt. Nieuwe inzet van roofmijten is dan noodzakelijk.
  • Hoe vaak u de roofmijten moet uitzetten hangt af van de duur en de heftigheid van de infectiedruk. Voor een deskundig advies helpt onze specialist u graag verder.

Download hier de handleiding voor het bestrijden van bloedluizen bij kippen.


[wcps id=”120″]

Genoemde prijzen zijn per aangegeven aantal en exclusief BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzending binnen Nederland en € 9,00 voor België. Meer informatie over betaalmethodes vindt u hier. Bent u geïnteresseerd in afname van grotere aantallen? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkofferte.


Roofmijt bestellen

Onze roofmijten zijn van een hoge kwaliteit en bewezen effectief. De roofmijten leveren wij tegen een voordelige prijs, u kunt ze eenvoudig in onze webshop bestellen. Onze roofmijten worden geleverd in een stevige papieren zak met aan één zijde doorzichtig stevig folie. Deze verpakking garandeert een goede zuurstoftoevoer tijdens het transport. Tevens minimaliseert deze verpakking de afvalstroom. Hij kan met het oud papier worden afgevoerd.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw toepassing neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, een bezoek van onze specialist of een vrijblijvend adviesgesprek.