Roofmijt bij potplanten

Bij potplanten komen we vaak twee plagen tegen die goed te bestrijden zijn met de Hypoaspis roofmijt; Trips, Scatella (oevervliegje) en Varenrouwmuglarven (oftewel Sciara van de familie Sciaridae). Bij jonge potplanten vormt de aantasting van Sciara vaak een probleem, omdat de larven de nog jonge planten bij de platvoet aanvreten, waardoor ze gaan rotten en dood gaan. Vooral in de winter zie je een toename van de varenrouwmug en oevervliegjes. Deze muggen en vliegjes gedijen goed bij de omstandigheden in een warme kas: vochtige omgeving, warme temperaturen en schaduwrijke plaatsen. Door een tragere uitdroging van de teeltsubstraten (potgrond, vollegrond etc.) komen er in de winterperiode ook veel sneller algen voor en ook hierop zijn deze beestjes verzot op. Hoge populaties kunnen gewasschade, gewasbevuiling of overdracht van ziekten veroorzaken. Controle van larven in de potgrond is moeilijk en tijdrovend maar kan goed uitgevoerd worden met behulp van opvangplaten.

Trips vormt een net zo’n grote bedreiging als in de snijbloemen. Ook hier werkt men met vangplaten en zijn de wekelijkse tellingen van belang bij het bepalen van het spuitmoment. Bodemroofmijten als basis in de potgrond kan de Trips populatie naar beneden brengen en zou standaard een onderdeel moeten vormen van de inzetstrategie. Dat is het helaas nog vaak niet.

De teelt van potplanten is op te delen in twee afzonderlijke teeltsegmenten: de grote groene bladplanten en de vaak kleinere bloeien kamerplanten. Voor de eerste groep is de inzet van bodemroofmijten met name van belang bij de nog jonge planten. Later als ze groter worden is het uitzetten van bodemroofmijten minder effectief, omdat de planten dan verder uit elkaar staan en er tussen de potten vaak veel loze ruimtes bestaan.

Anders is dit bij de bloeiende kamerplanten, zoals Potorchideeën, Kalanchoës, Schlumbergia’s en vele anderen. Dit soort planten worden vaak in grote kwekerijen gekweekt, in volautomatische kweeksystemen, waar vrijwel geen mensenhand meer aan te pas komt. Trips en Sciara kunnen hier grote schade aanrichten en dienen vroegtijdig bestreden te worden. Een taak die op het lijf is geschreven van de Stratiolaelaps roofmijt.

In Potorchideeën is het met name de potworm die parten speelt. Dit is een larve van de mug (een kleine worm) die de wortels aantast en die grote schade veroorzaakt. De Stratiolaelaps kan hier van grote waarde zijn.

Na het uitzetten van de Stratiolaelaps roofmijt zoekt deze direct de plaaginsecten op. Deze prooien worden vervolgens opgegeten. Het mooie van onze roofmijt is dat deze zich rap vermenigvuldigd, ze leggen eitjes in de bovenste grondlaag, en deze ontwikkelen zich in 15 dagen opnieuw tot volwassen roofmijten (bij 20°C). Beneden 15° C worden ze minder actief. De werkingsduur bedraagt in sommige gevallen meerdere maanden.

Om te laten zien dat onze roofmijt ook voor u werkt komt onze specialist graag bij u langs voor een adviesgesprek of praktijkproef zodat u zelf het resultaat kunt zien.

Let op! De prijzen in onze webshop zijn niet de prijzen die voor u als professionele afnemer gelden. Informeer naar de speciale prijzen via onderstaand formulier.

  • Natuurlijke vijand en hardnekkige bestrijder van diverse bodemparasieten.
  • Effectief bewezen voor de inzet tegen trips-, springstaart-, varenrouwmug-, potworm-, wortelluizen-, stromijten- en bolluisplagen.
  • 100% biologische oplossing voor uw bestrijding.
  • De roofmijt houdt zichzelf in stand voor een langdurige bestrijding.
  • De roofmijten worden geleverd in een zak, de hoeveelheid roofmijt per zak kunt u bij bestelling zelf bepalen zodat dit perfect past binnen uw bestrijdingsschema. Het aantal roofmijt per zak staat vermeld op de zak en u kunt de roofmijten visueel inspecteren door het transparante gedeelte van de zak.
  • Speciale, scherpe prijzen voor kwekers. Vraag een offerte aan via onderstaand formulier!
  • En nog veel meer redenen die u hier kunt lezen.

U kunt ons mailen via info@tryptomera.nl, bellen op 050-3137464 of vul simpelweg onderstaand formulier in. Wij horen graag van u!