Heb je een vraag over Tryptomera, je bestelling of één van onze producten? Kijk hieronder of je het antwoord kan vinden.
Klik op het onderwerp om direct naar de juiste informatie te gaan
- Vragen over bestellen en betalen
- Vragen over verzenden en retourneren
- Veelgestelde vragen over aaltjes
- Veelgestelde vragen over roofmijten
- Veelgestelde vragen over sluipwespen
Bestellen & betalen
Hoe kan ik bestellen?
Je kan een bestelling plaatsen via onze webwinkel. Doorgaans worden bestellingen die voor 15:30 geplaatst zijn dezelfde dag nog verwerkt en verzonden.
Hoe kan ik mijn bestelling betalen?
Er zijn verschillende opties mogelijk om je bestelling veilig en eenvoudig te betalen. We accepteren iDeal, American Express, Visa/Mastercard, PayPal, Bancontact, en achteraf betalen via Billink.
Krijg ik een bevestiging van mijn bestelling?
Direct nadat je de bestelling hebt geplaatst, krijg je een orderbevestiging en je factuur per e-mail. Zodra je bestelling in ons magazijn is verwerkt, ontvang je ook een verzendbevestiging met track & trace code.
Verzenden & retourneren
Wat is de levertijd van mijn bestelling?
Vrijwel al onze producten* zijn uit voorraad leverbaar. Dat betekent dat wij bestellingen die op werkdagen voor 15:30 zijn geplaatst nog dezelfde dag kunnen verwerken en verzenden. Wij verzenden onze bestellingen in brievenbuspakketjes van PostNL. Over het algemeen heb je het dan een dag later in huis.
*De roofmijt tegen spint hebben we niet standaard op voorraad. We krijgen de roofmijten één keer in de week vers van onze leverancier. Afhankelijk van de voorraad en wanneer je besteld, kan het verwerken van je bestelling enkele dagen duren.
Passen alle bestellingen door de brievenbus?
Alle producten, met uitzondering van 25.000 en 50.000 stuks roofmijten, passen door de brievenbus. Een verpakking van 25.000 of 50.000 stuks roofmijten wordt met de reguliere pakketdienst van PostNL verzonden.
Wat zijn de verzendkosten?
Brievenbuspakketjes verzenden wij binnen Nederland gratis. Voor bestellingen vanuit België rekenen wij altijd € 5,00 verzendkosten, ongeacht het formaat van je bestelling.
Kan ik mijn bestelling ook afhalen?
Nee, het is niet mogelijk om je bestelling bij ons magazijn af te halen.
De aaltjes, roofmijten of sluipwespen zijn al een aantal dagen onderweg. Zijn ze nog goed?
Wij verzenden onze producten zo vers mogelijk en in ons magazijn worden ze altijd koel bewaard. Idealiter heb je je product binnen een dag na verzenden in huis, maar soms doet de post er ietsje langer over. Maak je geen zorgen, de bestrijders kunnen wel wat hebben. Omdat we ze altijd vers verzenden weten we zeker dat ze zonder risico enkele dagen onderweg kunnen zijn.
Duurt het onverhoopt langer dan 5 dagen tot je je pakketje ontvangt, neem dan contact met ons op.
Ik ben niet tevreden over mijn bestelling, wat moet ik doen?
Jammer dat je niet tevreden bent! Als er iets mis is gegaan met je bestelling of je bent om een andere reden niet tevreden, neem contact met ons op. We helpen je graag verder.
Kan ik mijn bestelling retourneren?
Aaltjes, roofmijten en sluipwespen zijn levende organismen en beperkt houdbaar. Om die reden kunnen ze niet worden geretourneerd. Bekijk ons retourbeleid.
Veelgestelde vragen over aaltjes
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes, of nematoden, zijn microscopisch kleine rondwormen die van nature overal ter wereld voorkomen. De parasitaire aaltjes in ons assortiment leven in de bodem en jagen daar op larven en poppen van diverse plaaginsecten.
Zijn aaltjes veilig te gebruiken?
Onze aaltjes tegen rouwvliegjes richten zich alleen op plaaginsecten en zijn volledig veilig te gebruiken. Ze zijn niet schadelijk voor je planten en niet giftig voor mensen of (huis)dieren.
Hoe worden de aaltjes verzonden?
Je ontvangt de aaltjes in gedroogde vorm in een zakje met mineraalpoeder. Je activeert de aaltjes door het poeder te vermengen met water.
Hoe werkt het inzetten van aaltjes?
Je ontvangt bij je bestelling een folder met stap voor stap instructies voor het inzetten van aaltjes. Nieuwsgierig? Download de instructiefolder hier.
Hoe lang blijven aaltjes in leven?
Aaltjes zijn levende organismen en hebben een beperkte levensduur in het mineraalpoeder waarin ze geleverd worden. Zet ze daarom zo snel mogelijk na ontvangst volgens de bijgeleverde instructies in. In de bodem kunnen de aaltjes, zolang er plaaginsecten zijn, enkele weken tot maanden overleven. Wel neemt de effectiviteit naar verloop van tijd af.
Ik heb niet direct tijd om de aaltjes te gebruiken. Hoe kan ik ze bewaren?
Als je niet direct gelegenheid hebt om de aaltjes in te zetten, dan kan je ze tot aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaren in de koelkast.
Hoe weet ik of de aaltjes nog goed zijn?
Aaltjes zijn microscopisch klein. Met het blote oog kan je dus niet zien of de aaltjes nog goed zijn. Wel kan je de substantie controleren. Het hoort niet te stinken en moet goed oplosbaar blijven in water.
Veelgestelde vragen over roofmijten
Wat zijn roofmijten?
Roofmijten zijn kleine geleedpotigen met 8 pootjes. Ze leven van planten, organisch afval, andere mijten en/of larven, eitjes en poppen van bepaalde plaaginsecten. Om die reden worden bepaalde roofmijten onder andere in de kastuinbouw als plaagbestrijding ingezet.
Wij hebben Hypoaspis miles roofmijten in ons assortiment. Dit is een mijt die leeft in de bovenste lagen van de bodem en daarin jaagt op diverse plaaginsecten. Daarnaast bieden we tegen spintmijt een mix van Phytoseiulus persimillis en Amblyseius californicus roofmijten. Deze roofmijten jagen op planten op alle stadia van spint.
Zijn roofmijten gevaarlijk?
Roofmijten zijn vaak niet groter dan 1 mm en jagen uitsluitend op andere mijten en bepaalde plaaginsecten. Ze zijn niet gifitg, kunnen niet steken en laten mensen en (huis)dieren met rust.
Kan ik een roofmijtenplaag krijgen?
Nee, je hoeft niet bang te zijn voor een plaag. Voor Hypoaspis miles roofmijten geldt dat ze een voorkeur hebben voor prooien in de vorm van plaaginsecten. Zijn die niet aanwezig, dan kunnen ze tijdelijk overgaan op een plantaardig dieet of voor enkele weken in ruststand gaan. Is er ook dan geen voeding meer, dan gaan de roofmijten jagen op elkaar, waardoor de populatie uitsterft.
Phytoseiulus persimilis roofmijten richten zich alleen op spintmijten. Zijn die bestreden, dan verdwijnen de roofmijten vanzelf.
Amblyseius californicus roofmijten kunnen als er geen spintmijten zijn tijdelijk vooruit met stuifmeel of zelfs helemaal geen voeding. Is er langdurig geen prooi aanwezig, dan zal ook deze roofmijt vanzelf verdwijnen.
Hoe worden de roofmijten verzonden?
Je ontvangt de roofmijten in een verpakking met strooimix met daarin eitjes, larven en volwassen roofmijten en voeding om ze tijdelijk te laten overleven. De verpakking is luchtdoorlatend.
Hoe kan ik zien of de roofmijten de reis hebben overleefd?
De zak waarin de roofmijten worden geleverd is aan een kant doorzichtig. Met een vergrootglas of de camera van je telefoon kan je controleren of er leven is in de zak. Schud de zak voorzichtig en kijk of je beweging ziet. Is dit het geval, dan kan je ervan uitgaan dat het goed zit.
Ik heb neemolie of een chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt bij mijn planten. Is dit schadelijk voor de roofmijten?
Neemolie of chemische bestrijdingsmiddelen kunnen worden ingezet om plaaginsecten te bestrijden, maar zijn net zo goed schadelijk voor de roofmijten. Combineer dit daarom niet met elkaar. Heb je het recent gebruikt bij je planten? Wacht dan zeker 14 dagen voor je roofmijten inzet.
Ik heb niet direct tijd om de roofmijten in te zetten. Hoe lang kan ik ze bewaren?
Roofmijten zijn levende organismen en moeten het liefst zo snel mogelijk worden ingezet. Lukt dit niet direct, bewaar de verpakking dan hooguit 2 dagen koel, donker en liggend.
Veelgestelde vragen over sluipwespen
Wat zijn sluipwespen?
Sluipwespen zijn parasitoïden, dat wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om te overleven en dat ze deze gastheer uiteindelijk doden. Sluipwespen zorgen er op die manier in de natuur voor dat bepaalde insecten niet kunnen uitgroeien tot een plaag.
De sluipwespen in ons assortiment zijn niet groter dan 0,5 mm en gebruiken eitjes van motten om zich mee te voeden en zelf eitjes in te leggen.
Kunnen sluipwespen steken?
Nee, sluipwespen tegen motten kunnen niet steken en zijn daarom volledig veilig te gebruiken. Ze zijn alleen bezig met zoeken naar motteneitjes en laten mensen, (huis)dieren en planten met rust. De sluipwespen zijn zo klein dat je nauwelijks opmerkt dat ze er zijn.
Kan ik een sluipwespenplaag krijgen?
Nee, je hoeft er niet bang voor te zijn dat de sluipwespen uitgroeien tot een plaag. Een volwassen sluipwesp leeft niet langer dan 3 weken. Kunnen de sluipwespen geen motteneitjes vinden, dan zullen ze niet overleven. De populatie verdwijnt vanzelf.
Hoe worden de sluipwespen geleverd?
Je ontvangt de sluipwespen op een kartonnen kaart. Op dit kaartje zitten 2.000 eitjes van sluipwespen. De kaart kan je openvouwen en vervolgens ophangen of neerzetten. Naar verloop van tijd kruipen de sluipwespen uit het kaartje en gaan ze op zoek naar motteneitjes.
Ik zie geen verandering op de kaart met sluipwespen. Wat nu?
De sluipwespen zijn zo klein dat je haast niet merkt dat ze uitkomen. Het residu van de eitjes blijft op de kaart achter. Hierdoor zie je met het blote oog geen verandering aan de kaart. Geen zorgen, de sluipwespen doen gewoon hun nuttige werk.
Ik heb niet direct tijd om de sluipwespen uit te zetten. Hoe kan ik ze bewaren?
Het heeft de voorkeur om de kaart met sluipwespen zo snel mogelijk uit te zetten. Dit is gelukkig heel eenvoudig. Je vouwt de kaart open en plaatst of hangt deze op een plek waar je veel motten(larven) hebt gezien. Lukt het niet om dit direct na ontvangst te doen, bewaar de kaarten dan in het brievenbusdoosje in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!