Bestrijden varenrouwmug met roofmijt

Bestrijden varenrouwmug met roofmijt

Varenrouwmuglarve

Bestrijden varenrouwmug, hoe werkt dat? De varenrouwmuggen behoren tot de familie Sciaridae. Het zijn kleine (3-5 mm) donkere mugjes met lange, slanke antennen en lange poten. Het zijn vooral de larven van de varenrouwmug die de grootste schade veroorzaken.  De varenrouwmuggen zijn vooral te vinden in een warme, vochtige omgeving in de nabijheid van planten. In serres kunnen ze dan ook gedurende het hele jaar voorkomen. Na paring leggen vrouwtjes 50-200 eieren, die binnen de 2-3 dagen uitkomen. De larven maken gedurende een periode van 2-3 weken vier stadia door. Na die tijd zijn ze ongeveer 5 mm lang, doorschijnend wit en hebben ze een opvallend zwarte kop. De larven verpoppen in het substraat en verschijnen drie dagen later als volwassen mug. Bij temperaturen van meer dan 24°C planten ze zich voortdurend voort en bedraagt de levenscyclus 3-4 weken.

Schade door varenrouwmug larven

De larven voeden zich niet enkel met dood, organisch materiaal zoals algen en schimmels, maar ook met levend materiaal zoals wortel- en stengelweefsel. Ze boren zich in de wortel en/of stengel van stekken, zaailingen of jonge planten. Door de vraatschade ontstaan bijkomende invalspoorten voor secundaire plantenziekten zoals Pithium, Phytophtora, Botrytis, Fusarium en Verticillium. De algemene symptomen van een aantasting zijn verwelking of groeivertraging met in het slechtste geval het afsterven van de planten als gevolg.

De volgende teelten lijden vaak erg onder de aanwezigheid van varenrouwmug:

  • Zaailingen, stekken en jonge planten, vooral onder verwarmd glas en onder nevel
  • Bepaalde potplanten, b.v. varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoe, Exacum, Gerbera, Begonia etc.
  • Gedurende lange tijd in steenwol geteelde planten

Varenrouwmug bestrijden met roofmijt

Als u last heeft van varenrouwmuggen dan is het inzetten van natuurlijke vijanden de ideale oplossing. Onze roofmijt Stratiolaelaps scimitus (voorheen bekend als Hypoaspis miles) is zo’n natuurlijke vijand en een 100% biologische oplossing voor bestrijding van insecten in de tuinbouw en boomkwekerij. Deze roofmijt wordt in tal van tuinbouwgewassen succesvol toegepast en is geschikt voor zowel potgrond als volle grond. De roofmijt zorgt voor een bestrijding van zowel de varenrouwmug zelf als de eitjes.

Roofmijt tegen varenrouwmuglarven bestellen

Onze roofmijten zijn van een hoge kwaliteit en bewezen effectief. De roofmijten hebben wij leverbaar tegen een voordelige prijs en u kunt ze eenvoudig in onze webshop bestellen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw toepassing vul dan onderstaand formulier in of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, een bezoek van onze specialist of een adviesgesprek. Informeer naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een leveringscontract waarbij u profiteert van vaste lage prijzen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


[wcps id=”120″]

Genoemde prijzen zijn per aangegeven aantal en exclusief BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzending binnen Nederland en € 9,00 voor België. Meer informatie over betaalmethodes vindt u hier. Bent u geïnteresseerd in afname van grotere aantallen? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkofferte.