Bestrijden bloedluis bij kippen en andere dieren

Bestrijden van bloedluis

Bestrijden van bloedluis bij kippen (en andere dieren) is op het lijf geschreven van de Stratiolaelaps scimitus roofmijt. De Stratiolaelaps scimitus roofmijt staat ook bekend onder de naam Dutchy’s en Hypoaspis miles, dit zijn 1 en dezelfde mijten. Deze roofmijt is een echte bloedluiskiller en kan ingezet worden bij de bestrijding van plaaginsecten bij kippen, duiven, sier- en zangvogels, reptielen maar ook bij bijen. Eigenlijk is bloedluis geen juiste benaming aangezien het een bloedmijt is. Om preciezer te zijn een rode vogelmijt met als officiële naam de Dermanyssus gallinae. Een hardnekkig beestje dat zich kan verstoppen in alle hoeken en kieren van onder andere kippenhokken.

Uitgelicht: Roofmijt als alternatief voor gif Fipronil?

In de afgelopen weken is overal in het nieuws te horen dat het gevaarlijk is om eieren te eten. Oorzaak? Diverse pluimveehouders hebben het gif Fipronil ingezet als bestrijdingsmiddel van bloedluis. De bloedluis is een rode vogelmijt en staat in de pluimvee wereld ook wel bekend als kipluis. De betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden allemaal een behandeling tegen bloedluis met het gif Fipronil. Dat middel wordt gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden, maar is sinds 1 januari verboden in de pluimveehouderij. De pluimveehouders gebruikten het middel vooral omdat de resultaten met dit middel goed waren maar, zo weten we inmiddels, met nadelige gevolgen. Als we kijken naar onze oosterburen in Duitsland dan maken daar meerdere pluimveehouders niet gebruik van een (soortgelijk) gif maar zetten ze onze bodemroofmijt uit. Deze bodemroofmijt is een natuurlijke vijand van de bloedmijt/ kipluis en is een 100% biologische manier van bestrijden. Hoe het bestrijden van bloedluis met roofmijten gaat? Erg simpel, uitstrooien van de roofmijten in de verblijven van de kippen en de roofmijten zoeken vervolgens zelf hun eigen weg naar de bloedluizen. Onze roofmijt is van het soort Stratiolaelaps scimitus (ook bekend als Hypoaspis miles) en wordt naast de tuinbouw steeds meer ingezet in de pluimveehouderij. Een perfecte oplossing voor bloed “luis” vrije kippen en veilige eieren. Dit wordt ook beaamt door Hennie de Haan,  voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, tijdens haar optreden bij Eva Jinek. Volgens de Haan worden er over het algemeen voornamelijk onschuldige maatregelen ingezet tegen bloedluis, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden als roofmijten. “Een soort pacman-aanpak. De roofmijten eten de luizen op.”

Bloedluis (rode vogelmijt) bij pluimvee

In de pluimveehouderij kunnen bloedluizen een enorme plaag veroorzaken. Kippen, duiven, kanaries, parkieten en andere sier- en zangvogels kunnen vreselijk last krijgen van bloedluizen. In principe kan elke kip wel wat bloedluis hebben en dat is ook niet erg. Maar een plaag is een ernstig probleem. De bloedluis is een kleine parasiet van minder dan 1 milliliter groot. De bloedluizen zijn lichtschuw en worden vooral ’s nachts actief waarbij ze de gastheer of -vrouw opzoeken en zich voeden met bloed. Voor zonsopkomst of als het licht aangaat trekken ze zich terug in nestmateriaal of tussen kieren, waarin ze in grote aantallen kunnen voorkomen. Daar leggen ze ook hun eieren.

Onder gunstige omstandigheden kan bloedluis zich binnen 7-10 dagen voortplanten tot volwassen mijten die zich weer kunnen voortplanten. De ideale omgeving voor een bloedluis is een warme en vochtige omgeving, met voldoende slachtoffers om zich mee te voeden in de buurt. Na de paring legt een bloedluisvrouwtje ongeveer 10 eitjes, liefst op een goed verborgen plek zoals in spleten en kieren. De eitjes komen na een tot twee dagen uit. De neet (larve) eet niet en vervelt na 1-2 dagen. Na deze eerste vervelling noemt men het een protonymf. Ook deze eet niet. Na enige dagen vervelt de protonymf weer en wordt dan een volwassen mijt. Deze mijt moet zich eerst met bloed van gevogelte voeden en kan daarna al paren; twee dagen later zijn er dan weer eieren gelegd. Volwassen bloedluizen zijn taaie rakkers. Onder gunstige omstandigheden is de levensduur ongeveer 2 maanden. Maar ze kunnen volgens een Zweeds onderzoek 9 maanden zonder voedsel overleven. Bloedluizen overleven ook temperaturen tussen de –20 °C en +45 °C. Het heeft dus geen zin om een hok een tijdje leeg te laten staan ter bestrijding van bloedluis: zo gauw er weer vogels in het hok komen worden de uitgehongerde bloedluizen weer actief en vallen de vogels direct aan.

Kenmerken van bloedluisbesmetting

bloedluizen bij kipBij een besmetting met bloedluis valt vaak eerst op dat de vogels erg onrustig zijn, vooral ‘s nachts. Ze hebben jeuk en proberen de bloedluizen te verwijderen door voortdurend met hun poten te bewegen. Ze fladderen veel en zijn nerveus. Dat kost energie en dus voedsel. Veel bloedluizen in leghenstallen leidt tot bloedarmoede, verminderde ei afleg en een lager ei gewicht. De bloedarmoede leidt ook tot grotere vatbaarheid voor andere ziektes.

Kippen met veel bloedluis slapen veel overdag, eten en drinken niet goed en leggen minder of niets meer. In een zwaar besmette stal kunnen niet alle bloedluizen zich verstoppen en is de besmetting te herkennen door de rode “stippen” op de eieren, of op de houten of de stalen staanders in de stal. Een echte plaag gaat gepaard met een eigenaardige geur, een beetje als de lucht van een natte dweil.

Bestrijden bloedluis (rode vogelmijt) met roofmijt

stratiolaelaps scimitus roofmijtHeeft u last van bloedluis of wilt u dit preventief voorkomen? Dan is het gebruik van roofmijt de ideale oplossing. Onze roofmijt Stratiolaelaps scimitusis (voorheen bekend als Hypoaspis miles) is geschikt voor de natuurlijke biologische bestrijding van bloedluis bij uw gevogelte. Bloedluis verstopt zich overdag in nestmateriaal en in spleten of kieren van een stal of kooi en legt juist daar ook eieren. De roofmijt zoekt de bloedluis op in de kleinste hoeken en gaten en is een felle bestrijder van bloedluizen en komt bijna altijd als winnaar uit de strijd.

Het uitzetten van de roofmijten is simpel. Het substraat moet gelijkmatig in het hok of de stal worden verdeeld op de plaatsen waar de bloedluis zich overdag ophoudt, zoals bijvoorbeeld: de zitplaatsen van de vogel, in nestplaatsen, op plaatsen waar de mest valt, op de bodem van voertroggen of -goten, maar ook dichtbij spleten en barsten in de muren.

Hoeveelheid roofmijten benodigd voor bestrijding

De bloedluis plant zich buitengewoon snel voort in de zomer. Bij warm zomerweer kunnen aanwezige bloedluizen zich in 1-2 weken 10-100 keer vermeerderen. Na de hittegolf kan me de plaag bestrijden, maar de schade van de plaag kan achteraf niet ongedaan worden gemaakt. Het voorkomen van zo’n plaag is beter. Preventieve inzet van Stratiolaelaps scimitus roofmijt kan een bloedluizenplaag voorkomen. Daarbij is het belangrijk Stratiolaelaps scimitus tijdig in het voorjaar in te zetten. De infectiedruk blijft dan zo laag mogelijk. Stratiolaelaps scimitus eet bij voorkeur de larven en nimfen van de bloedluizen op, dus voorkomt vooral de voorplanting van nog aanwezige bloedluizen.

Qua hoeveelheid, wij adviseren ca. 150-200 roofmijten per kip. Na een aantal weken kunt u ervoor kiezen om nogmaals een leger roofmijten uit te zetten voor een optimaal resultaat. Dit u moet u zelf goed monitoren, als er nog genoeg roofmijten actief zijn is dit natuurlijk niet perse nodig.

Download hier de handleiding voor het bestrijden van bloedluizen bij kippen.


[wcps id=”120″]

Genoemde prijzen zijn per aangegeven aantal en exclusief BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 5,00 voor verzending binnen Nederland en € 9,00 voor België. Meer informatie over betaalmethodes vindt u hier. Bent u geïnteresseerd in afname van grotere aantallen? Neem dan contact met ons op voor een maatwerkofferte.


Roofmijt bestellen

Onze roofmijten zijn van een hoge kwaliteit en bewezen effectief. De roofmijten hebben wij leverbaar tegen een voordelige prijs en u kunt ze eenvoudig in onze webshop bestellen. Onze roofmijten worden geleverd in een stevige papieren zak met aan één zijde doorzichtig stevig folie. Deze verpakking garandeert een goede zuurstoftoevoer tijdens het transport. Tevens minimaliseert deze verpakking de afvalstroom. Hij kan bij het oud papier worden afgevoerd.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw toepassing neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, een bezoek van onze specialist of een vrijblijvend adviesgesprek.