Spint bestrijden met de Phytoseiulus roofmijt

Voor een effectieve bestrijding van spint leveren wij de Phytoseiulus persimilis roofmijt. Deze roofmijt hebben wij leverbaar in de volgende verpakkingen:

  • Verpakking met daarin 1000 stuks eierklare roofmijt vrouwtjes, jonge exemplaren en eieren op bladeren.
  • Verpakking met daarin 2000 stuks eierklare roofmijt vrouwtjes, jonge exemplaren en eieren op bladeren.

Phytoseiulus persimilis roofmijt

De Phytoseiulus persimilis roofmijt is uitermate geschikt als biologisch bestrijder van spint. De Phytoseiulus is een fel rood gekleurde roofmijt met hoge poten en is zeer beweeglijk. Deze roofmijt voedt zich uitsluitend met spintmijten (Tetranychus spp.) en wordt vooral ingezet wanneer er al sprake is van een spint infectie. Een volwassen Phytoseiulus is een echte spintkiller en eet per dag zo’n 5-25 prooien in de vorm van spinteieren/ larven, nimfen en volwassen spintmijten. De roofmijten zoeken actief naar spintmijten en zuigen deze leeg. Bij de juiste omstandigheden zal de roofmijt zich sneller ontwikkelen dan de spintmijten en succesvol de spint bestrijden. De Phytoseiulus wordt breed ingezet in tal van groente- en sierteeltgewassen zoals tomaat, paprika, komkommer, meloen, aubergine, aardbei, snijboon, gerbera, roos en verschillende potplanten.

Levenscyclus van de Phytoseiulus

Eitjes van de Phytoseiulus komen uit in 2-3 dagen. Ontwikkeling van ei naar volwassen roofmijt is zo’n 5 dagen bij de optimale temperatuur. Bij een lagere of hogere  temperatuur kan dit zo’n 25 dagen duren. Tijdens haar 35 dagen durende leven legt een volwassen vrouwtje zo’n 60 eieren. De eieren zijn ovaal van vorm en zo’n 0,3mm lang.

Uiterlijke kenmerken

De Phytoseiulus is een fel rood/ oranje gekleurde roofmijt en is zeer beweeglijk. Als bijnaam heeft de Phytoseiulus ook wel de rode brandweer. De mijt is zo’n 0,5mm groot en heeft de vorm van een traan met lange/ hoge poten. Jongere exemplaren zijn vaak zalmkleurig. De Phytoseiulus is makkelijk te onderscheiden van spint en is in verhouding een stuk sneller dan de spintmijt.

Benodigde hoeveelheid

Wij adviseren  tot 50 Phytoseiulus roofmijten per m2. Uiteraard kan dit afwijken indien de infectie van de spint hoog is. Herhaal de inzet elke 1-2 weken, afhankelijk van de ontwikkeling van de besmetting.

Temperatuur en luchtvochtigheid

  • De optimale temperatuur is tussen de 20 en 27 graden. Bij 20 graden vermenigvuldigt de populatie roofmijten 300 keer in 30 dagen terwijl dit bij 27 graden al meer dan 200.000 keer bedraagt. Een optimale temperatuur is dus belangrijk voor een effectieve inzet.
  • De luchtvochtigheid moet bij voorkeur niet onder de 60% komen. Dit heeft sterke invloed op de voortplanting van de roofmijt.
  • Bij temperaturen boven 30 ° C en een vochtigheid van minder dan 50% vermenigvuldigen de roofmijten zich langzamer dan de spintmijten. In die situatie moet u nauwkeurig in de gaten houden of de inzet van de roofmijten effect hebben.
  • Het kortstondig, dagelijks meerdere keren sproeien van de planten bevordert de ontwikkeling en reproductie van roofmijten.

Uitzetinstructie

  • Zet de Phytoseiulus preventief in of bij de eerste verschijning van spintmijten.
  • Na ontvangst zo snel mogelijk uitzetten, roofmijten zijn niet houdbaar.
  • In bladvorm: open het zakje met daarin de blaadjes en roofmijten. Verdeel het materiaal gelijkmatig over de planten. Indien er sprake is van een spinthaard (concentratie van spint) zorg ervoor dat u het materiaal dan dichtbije en rondom de haard uitzet.
  • In strooivorm: open het zakje en strooi het gelijkmatig over de planten heen. Indien er sprake is van een spinthaard (concentratie van spint) zorg ervoor dat u het materiaal dan dichtbije en rondom de haard uitzet.
  • In de verpakking kunnen soms eitjes of roofmijten achterblijven, advies is om de verpakking nog enkele dagen in de ruimte te laten liggen zodat ook de achtergebleven eitjes en roofmijten de kans hebben om in actie te komen.
  • Herhaal de inzet elke 2-4 weken, afhankelijk van de ontwikkeling van de besmetting.
  • Als de prooi uitsterft zal ook de roofmijt doodgaan. In dat geval kan het nodig zijn om later de Phytoseiulus opnieuw uit te zetten. Bij gebrek aan voedsel kan deze roofmijt kannibalistisch worden en soortgenoten opeten. Ook is het mogelijk dat hij overschakelt op andere voedselbronnen zoals bijvoorbeeld jonge trips.

Verdere informatie en prijzen

Benieuwd naar de prijzen en of deze aaltjes voor u ook geschikt zijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende aanbieding/ adviesgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *